Stipendiat i IPSNOR Sina Wittlund

Mer enn 65% av de unge som får uføretrygd, uføretrygdes på grunn av psykiske lidelser

Stipendiat I IPSNOR, Sina Wittlund, har sammen med kolleger publisert studien: Disability pension dynamics in early adulthood: A two-decade longitudinal study of educational, work and welfare-state trajectories in Norway  https://doi.org/10.1016/j.ssmph.2022.101062

I denne studien benyttes registerdata for å følges to store befolkningskohorter av unge mottakere av uføretrygd. Ved hjelp av sekvensanalyse identifiseres deres vanligste forløp innen utdanning, arbeidsliv og i velferdssystemet.

Mer enn 65% av de unge som får uføretrygd, uføretrygdes på grunn av psykiske lidelser. Flertallet av disse har lite eller ingen tidligere arbeidserfaring før uføretrygd innvilges.

Dette betyr at generelle tiltak på arbeidsplassen vil ha liten innvirkning for å forhindre at unge med psykiske lidelser blir uføretrygdet. Dette er viktige signaler til politikere for å vektlegge aktive tiltak som eksempelvis Individuell jobbstøtte (IPS) for å hjelpe unge med psykiske lidelser og lite arbeidserfaring i å finne seg jobb.

Personvern og informasjonskapsler

På denne siden bruker vi informasjonskapsler (cookies) og andre teknologier for å tilby deg så hyggelig brukeropplevelse som mulig. Du kan lese mer om dette under våre personvernvilkår. Ved å klikke på haken, samtykker du i bruken av slike teknologier.

Lukk video