June-Dahle

Nå er det jobb som erfaringskonsulent som står høyest på ønskelista

Regional konferanse for erfaringskonsulenter endret jobbperspektivet for June

Konferansen for erfaringkonsulenter som ble avholdt i Bodø 25. – 26. åpnet for muligheten til å hilse på gamle kjente så vell som å bli kjent med nye kolleger fra hele landsdelen.

Et nytt ansikt i denne sammenhengen var June Dahle (43) fra Tromsø. Vi (Beate Brinchmann – enhetsleder ved RKAPH og jeg) satte av tid til en prat for å bli litt bedre kjent med henne.

June har for mange år siden stått fram som rusavhengig gjennom artikler i dagspressen. Livet som tungt heroinavhengig på Plata i Oslo la hun bak seg, og valgte å flytte nordover igjen. I første omgang (2015) til Kolvereid i Trøndelag hvor hun drev et gjestehus sammen med sin far. Det å være LAR-pasient i ei lita bygd ble etter hvert tungt og belastende selv om det opplevdes godt å komme seg bort i fra «miljøet i Oslo»

Turen gikk videre til Tromsø (2019) i den hensikt å «starte livet livet på nytt» som June sier det. Hun flyttet inn i egen leilighet, bare for å oppleve etter kort tid at Corona-pandemien kom og stakk kjepper i hjulene for planene om jobb og et sosialt liv.

Sommeren 2021 kom med lettelser, ny leilighet og ny energi. Sulten på meningsfylt arbeid fulgte hakk i hæl samtidig som hun jobbet med å utvide kontaktnettet sitt
Hun kom i kontakt med RIO og gikk inn i rollen som brukerrepresentant samtidig som hun jobbet for Kaffé X som er et rusfritt møtested i Tromsø. I denne prosessen hadde hun god kontakt med sin jobbspesialist, Svein Åsheim-Olsen, og Mickael Sommerseth (erfaringskonsulent ansatt i NAV Tromsø). Det å drive med noe meningsfullt ble veldig viktig, og tanken på å på sikt kunne etablere seg i ordinært lønnet arbeide ble enda viktigere.

I likhet med mange andre i tilsvarende situasjon, understreker June viktigheten av å ha «god kjemi» med sin jobbspesialist. Det har hun opplevd med Svein, og hun roser han for den måten han har stilt opp og vært der for henne på. «Det å bli tatt på alvor, vist respekt, lyttet til, og behandlet ordentlig», er ord som går igjen når hun beskriver sitt møte med IPS. Det er god attest for både jobbspesialisten og IPS som tjeneste.

June har bakgrunn fra jobb innen kjøkken-faget, men det er ikke først og fremst der hun ser for seg en framtidig jobb i dag. Hun ønsker å bidra til bedre tjenester for folk som sliter med rus og psykisk uhelse, og derfor har engasjementet i RIO vært viktig.

Da June meldte seg på konferansen i Bodø, var hun fortsatt opptatt av at det var som brukerrepresentant og det å jobbe på systemnivå som var hennes ønske.
Etter 2 dager på konferanse sammen erfaringskonsulenter, sier hun at det er nok som erfaringskonsulent hun har mest lyst til å satse. Hennes oppfatning av hva erfaringskonsulenter er, kompetanse og hva de faktisk jobber med, har snudd, og en framtid som erfaringskonsulent er absolutt noe hun kan se for seg. I siste samtale jeg hadde med June, avslørte hun at hun allerede var i gang med å søke stilling som erfaringskonsulent. Det er all grunn til å ønske lykke til.

Personvern og informasjonskapsler

På denne siden bruker vi informasjonskapsler (cookies) og andre teknologier for å tilby deg så hyggelig brukeropplevelse som mulig. Du kan lese mer om dette under våre personvernvilkår. Ved å klikke på haken, samtykker du i bruken av slike teknologier.

Lukk video