ELSKER JOBBEN. Mathias Fredriksen forteller at ingen dager er like og at tiden flyr når han er på jobb på Sport Outlet. - Det er rett og slett for få timer i en arbeidsdag, for plutselig er den over, sier han og ler.

Mathias fikk jobb med hjelp fra IPS Fauske

– Denne jobben betyr utrolig mye for meg

– Det å få hjelp til å lykkes, og følelsen av å ha noe å bidra med, det er helt avgjørende for selvbildet, sier Mathias Fredriksen.

Tekst og foto: Helge Simonsen

Det er stille for en gangs skyld inne på den store Sport Outlet-butikken inne på Amfi på Fauske. Sånt har det vært lite av i 2020. Dette er året som virkelig har skilt mellom de bransjene som blør og de som har gjort det godt. For sportsbutikkene er det absolutt det siste som er gjeldende.

– Hei og velkommen, vi tar i mot deg med åpne armer!

Selv om mannen bak kassa har et stort sort munnbind på seg, er det lett å se at han smiler bredt. Følelsen av å møte en som virkelig trives på jobb er det første som treffer. Det er ingenting som tyder på at Mathias Fredriksen fra Fauske har hatt det tøft, og at han har fått hjelp til å komme seg ut i arbeidslivet. Snarere tvert imot.

For gjennom individuell jobbstøtte, eller IPS, som metoden kalles, handler det om å hjelpe de som ikke klarer å komme seg ut av en vanskelig hverdag og inn på jobbmarkedet med å lykkes. Det er mye som tyder på at 20-åringen er en av dem som virkelig har hatt godt av tilbudet.

EN NY START. Det har gått et par måneder siden Mathias Fredriksen (t.v.) startet opp med å jobbe hos Remi Skjevik på Sport Outlet på Fauske. Gjennom tiltak med individuell jobbstøtte (IPS), har Mathias god hjelp fra Frida Barstrand Stornes. Han stortirves på butikken, og har gjennom det å jobbe funnet en vei ut av en periode hvor han slet psykisk.

Sammen med daglig leder på Sport Outlet, Remi Skjevik og IPS-jobbspesialist Frida Barstrand Stornes, vil Mathias gjerne fortelle sin historie og hvorfor dette har fungert så bra for han.

– Grunnen er at jeg tror at mange andre også vil ha et stort utbytte av det. Det er vanskelig å være den som ikke klarer det som mange andre kan, men det finnes hjelp. God hjelp, sier han og smiler mot sjefen og hun som følger han opp.

Selv om det går bra nå, er han åpen om at det ikke alltid har vært sånn. Men det finnes muligheter for å løse problemene.

– Jeg slet med psyken tidligere, og det var vanskelig å takle det å stå i en jobb. Det endte opp med at jeg bare ble gående hjemme og havnet i en veldig ond sirkel. Å få bli med i dette prosjektet har virkelig vært den store forskjellen for meg, slår han fast.

For hele poenget med individuell jobbstøtte, er å få folk ut i arbeid. Det er som regel veldig mye som løser seg da. Det handler om verdighet, om mestring og om det å føle seg som en ressurs. Og i IPS-metodikken fortsetter støtten også når man har klart å få seg en jobb. For det er ingen selvfølge at det man har hatt problemer med før bare blir slått av som en bryter.

– Det er ingen tvil om at Frida har betydd veldig mye for meg i denne prosessen; sier Mathias.

– Ikke bare for deg, men for meg også, skyter Remi Skjevik inn.

Som daglig leder for Sport Outlet har han mye å gjøre, og det å skulle ta inn en person gjennom et tiltak kan føles litt skummelt.

– Det er bare å være ærlig å si at det er lett at fordommer kan vinne over mulighetene da. Men sånn burde det ikke være. Jeg kjente Mathias litt fra før, og han viste stor interesse selv med å søke på jobb her og å følge den opp personlig. I tillegg har vi begge to tryggheten i at Frida følger oss opp og hjelper til om det skulle være noe vi har utfordringer med, sier Remi.

– At hun har vært med på reisen hele veien, har vært veldig viktig. Vi er tatt sammen i dialog hele tiden, og tar oss tid til å snakke om det er utfordringer. Men det er helt sikkert, til nå har det gått over all forventning, slår han fast.

Det er mange som sliter med ulike ting, og det å ramle utenfor arbeidslivet er vanskelig å takle for mange. Ikke bare det, men det er en enorm kostnad for samfunnet. Det er i alles interesse at det å bli en del av yrkeslivet oppnås.

HAR STOR TRO. Thomas Bikset jobber som metodeveileder i IPS-prosjektet i Fauske kommune. Han er klar på at de resultatene som man oppnår i prosjektet er veldig gode.

– De fleste opplever tøffe ting på et eller annet tidspunkt, og hvilket nettverk man har kan fort være det som avgjør hvordan det går. Det er mange som har noen man kan søke hjelp hos, og komme seg igjennom det på egen hånd, men ikke alle. Men kan miste troen og vår jobb er å komme inn og motivere og finne de sterke sidene hos dem, sier Thomas Bikset.

Han jobber som metodeveileder i IPS-prosjektet i Fauske kommune. Han er klar på at de resultatene som man oppnår i prosjektet er veldig gode.

– Vi snur prosessen på hodet, og starter med potensielle arbeidsplasser først. Man blir fortere frisk av å komme seg i jobb, sier han.

For Mathias selv er jobben på Sport Outlet akkurat det han har trengt. Det er så mye forskjellig å jobbe med og læringskurven peker bare oppover.

– Det å få være her betyr faktisk alt for meg. Det vanskelig å sette ord på hvor takknemlig jeg er for at jeg har fått denne muligheten. At man klarer noe og lærer masse hver eneste dag, det er en helt fantastisk følelse. I tillegg går klokka bare vanvittig fort her. Arbeidsuka er over nesten før den har begynt, og det må jo nesten bare bety at trivselen er stor, sier han og smiler bak munnbindet.

  • Frida Barstrand Stornes IPS Jobbspesialist Send e-post 41395473
  • Thomas Bikset IPS Metodeveileder Send e-post 41396852

Personvern og informasjonskapsler

På denne siden bruker vi informasjonskapsler (cookies) og andre teknologier for å tilby deg så hyggelig brukeropplevelse som mulig. Du kan lese mer om dette under våre personvernvilkår. Ved å klikke på haken, samtykker du i bruken av slike teknologier.

Lukk video