Foto: Privat. Sammen på Kafé X. Mickael og Christer har jevnlige treff på kaféen. - Jeg trenger tryggheten og entusiasmen, sier Mickael om «IPS-generalen»

Nøkkelen til et nytt liv kan være en IPS jobbspesialist

En sint tenåring havner lett i trøbbel. Noen ganger kalles nøkkelen til et nytt liv for jobbspesialist. Tekst: Inger E. Eftevand Orvin

Mickael Sommerseth (33) kaller seg «omtrent tromsøgutt». Ordet «omtrent» rommer en lang historie. Den handler om en barndom på Madagaskar, og en ny start i Tromsø da han var 12. Stikkordet ble tilhørighet. Eller rettere sagt manglende sådan.
– Når jeg var på ferie på Madagaskar fikk jeg høre at du som bor i Europa, du tror du er bedre enn andre. Her hjemme fikk jeg høre at jeg ikke hadde noe her å gjøre. Det blir mye sinne av sånt. Rasisme er ondt, og jeg var sint.
Kortversjonen av denne historien ender i fengsel med en voldsdom.

Rus og bipolar lidelse
Det er også en annen historie som må fortelles. Den handler om rus, og startet ifølge Mickael i multikulturelle grupper som opererte litt på siden av samfunnet.
– Jeg klarte å holde dette skjult gjennom videregående, tok fagbrev som butikkmedarbeider, og jobbet på butikk i åtte år.
Samtidig eskalerte bruk av alkohol, hasj og amfetamin, det kom så langt som til akuttinnleggelse og stoffutløst psykose, og etter hvert diagnosen bipolar lidelse.
­- Det var da jeg for alvor forstod at jeg ikke var på en god plass.

Ingen fokus på historikk
Da IPS-jobbspesialist Christer Ravnå kom inn i bildet, traff han en ung mann som var kommet fersk ut fra rusbehandling, og som gjennom mange år var kjent i Nav-systemet der Christer jobber.
– Jeg var ferdig rusbehandlet 2. oktober 2017, sier Mickael.
 – Og jeg hadde vært jobbspesialist i Nav i kort tid da jeg kom inn i livet til Mickael, sier Christer, som også samarbeider med Værftet Aktivitetssenter, et lavterskeltilbud til personer som har rus og/eller psykiske utfordringer. Han jobber også tett med rusteamet på Voksenpsykiatrisk poliklinikk, UNN Åsgård.
– Jeg satte ikke søkelys på historikk, men Mickael og jeg brukte over to år på å kartlegge han for ulike jobber. Mickael er en blid og utadvendt kar, han er energirik og aktiv, og ønsket seg i utgangspunktet en jobb der han kunne være fysisk aktiv. Første arbeidsplass ble et betongfirma, men da de ikke lenger trengte folk, ble det klart at Mickael egentlig ønsket seg erfaring innen rus – og psykiatri. Han var allerede aktiv i selvhjelpsgrupper, og jeg så at det gav han mestringsfølelse å være med og lede møter.

Vil bli erfaringskonsulent
Mickael selv karakteriserer det som sin aller viktigste jobb i livet å holde seg rusfri. Han har erkjent at han alltid kommer til å ha et rusproblem, og har funnet en måte å mestre livet med sine utfordringer på. Den består av regulerte arbeidsdager, nok søvn og aktiv bruk av selvhjelpsgrupper.
– Det er i disse gruppene jeg har funnet mitt hjem. Der er ingen dømmende. Ingen vet om du er nav’er eller advokat.
Mickael sier det med overbevisning. Han bruker sterke og meningsbærende ord. Han snakker om rusen som lystig, mektig og gåtefull, en kraft som lar deg lures i årevis. Dette er verdifull, erfaringsbasert kunnskap å ta med seg inn i en framtidig jobb som erfaringskonsulent.

Trygge Christer
Men fortsatt er det en trygghet og styrke å ha Christer. «IPS-ministeren», som Mickael kaller han, dukker plutselig opp og er veldig engasjert. Han har forstått at Mickael har et sterkt, indre ønske om å hjelpe andre som er i en lignende situasjon. Litt over tre år uten alkohol eller stoff forsterker troen på at dette er rette vei.
I dag er Mickael ansatt på brukerorganisasjonen RIO sin kafé i Tromsø, Kafé X, der han tidligere hadde hatt praksis. Han tar turnusvakter på to institusjoner, og ekstravakter på en gravlund. I tillegg tar han nettbasert fagskole, for å bli erfaringskonsulent. På spørsmål om hvordan i all verden han får hverdagen til å holde sammen, svarer han:
-Rus er ekstremsport, og når jeg sluttet med det, fikk jeg mye tid til overs. Den bruker jeg til å jobbe eller studere.

Mickael Sommerseth

Ingen alternativ
Sin utadvendte væremåte kommer godt med, både i den ene og den andre settingen. At Mickael i tillegg rapper, gjør at han treffer folk der de er: «Våkner opp uforberedt- tiden går og æ blir vekt/Ny dag nye muligheter- prøver å ikke noe sprekk»…
Christer forteller at folk hører på Mickael, både når han rapper, og når han prater. At han skulle tilbake til RIOs Kafe X ble derfor et naturlig valg.
Mickael selv mener alternativene er lite attraktive:
-Fengsel, institusjon eller død. Ikke noe jeg sier for å være brutal. Det er sånn det er.

Hør Mickael:

  • Christer Ravnå Bukten IPS Jobbspesialist Send e-post 40104378

Personvern og informasjonskapsler

På denne siden bruker vi informasjonskapsler (cookies) og andre teknologier for å tilby deg så hyggelig brukeropplevelse som mulig. Du kan lese mer om dette under våre personvernvilkår. Ved å klikke på haken, samtykker du i bruken av slike teknologier.

Lukk video