Samarbeidet med Nav får ros fra lokalt næringsliv som har sikret seg god arbeidsressurs gjennom Navs IPS-ordning

Tilbake til arbeidslivet igjen etter godt samarbeide med IPS

Artikkelen er tidligere publisert i Brønnøysund Avis, og publiseres her etter avtale med journalisten

Rolf Helge Skotnes og Karl Olav Olsvik fikk begge en ny sjanse til å finne seg til rette i arbeidslivet igjen gjennom et samarbeid mellom Nav og lokalt næringsliv.

Av Hildegunn Nielsen Hanssen

 

– Jeg har prøvd å jobbe i mange bedrifter, og nå har jeg vært halvannet år i Ødegaard Anlegg. Nå har det blitt sånn at jeg gleder meg like mye til helga er over slik at jeg kan komme meg tilbake på jobb igjen, sier Karl Olav Olsvik.

Vellykket samarbeid

Nav Sør-Helgeland samarbeider tett med helse og næringsliv lokalt. Dette gjør de blant annet gjennom individuell jobbstøtte (ofte forkortet IPS) som er et program for personer som har ulike utfordringer og trenger støtte for å skaffe eller beholde en jobb.

Gjennom denne ordningen fant Olsvik seg til rette i arbeidslivet.

– IPS er en del av samfunnsoppdraget til Nav. Det er for mange i Norge som havner på utsiden. Samtidig virker det som om bedriftene sliter med å få tak i fagfolk. Da er det viktig å tenke annerledes når det ikke er flust av søkere på stillingene og heller samarbeide med Nav. Det står folk på utsiden av arbeidslivet som vil inn og i jobb. Vi av avhengig av dere for vi får ikke dette til uten et godt samarbeid med bedriftene. Dere har gjort en kjempeinnsats, sier fungerende Nav-leder Jannike Søraunet.

Hun snakker til en lydhør forsamling på møterommet hos Bendiksen Entreprenør AS på Salhus. Tre ulike bedrifter lokalt er representert gjennom Vidar Bendiksen, Tor-Ivar Ødegaard, som er daglig leder hos Ødegaard Anlegg AS, og Thomas Sund, som er daglig leder i SBS Teknikk AS.

Inger Karijord er IPS-veileder i Nav og har kontor på Voksenpsykiatrisk poliklinikk (VOP) i Brønnøysund. Hun sørger for et nært samarbeid mellom Nav og helse. I tillegg samarbeider hun med Rus- og psykisk helsetjeneste (ROP). Alle som får IPS-veiledning er henvist fra enten VOP eller ROP.

– Så lenge noen ønsker en jobb, så skal de få støtte til dette om de er i målgruppen, sier Karijord, som fungerer som en mentor for både arbeidstaker og arbeidsgiver i denne prosessen.

– Vi jobber med en gruppe som trenger oppfølging og med ulike diagnoser som trengs å ta hensyn til. Arbeidsgiver må legge til rette for dette, ellers har ikke personen sjans. Derfor går vi inn med støtte. Du skal ikke stå alene som arbeidsgiver for å finne de beste løsningene, sier Karijord.

Rolf Helge Skotnes og Karl Olav Olsvik

Rolf Helge Skotnes (t.v.) og Karl Olav Olsvik jobber hos henholdsvis Bendiksen Entreprenør AS og Ødegaard Anlegg AS. Foto: Hildegunn Nielsen Hanssen

 

Ros fra bedriftene

I Nav jobber Tor Torgvær som markedskoordinator, og han har ansvaret for å holde kontakten med næringslivet.

– Når man har vært utenfor arbeidslivet en stund, så er det mye redsel og usikkerhet for det å komme tilbake igjen. Derfor gjør vi avtaler med bedriftene dersom det er vanskelig å ta en slik telefon selv, sier Torgvær.

Torgvær løfter spesielt frem SBS Teknikk AS.

– Denne bedriften har vært helt fantastisk og latt de som begynner der få spillerom, sier Torgvær.

Daglig leder Thomas Sund sier det for SBS Teknikks del har vært en ubetinget positiv erfaring.

– Nav har mer i verktøykassen enn folk er klar over. Vi vet utfallet av vårt samarbeid med IPS. Nå har vi et menneske hos oss som er helt over på vår lønningsliste og jeg må berømme Nav for den jobben de gjør, sier Sund.

– Jeg møtte veggen

Rolf Helge Skotnes er utdannet innen IKT og var i jobb, men fikk utfordringer.

– Jeg møtte veggen. Etter hvert fikk jeg kontakt med Tor i IPS og vi fant ut at jeg skulle prøve noe nytt. Jeg fikk kontakt med Vidar Bendiksen og jeg har vært her i to år nå og trives veldig godt, sier Skotnes.

På denne tiden har han gjennom Navs ordning med arbeidsmarkedsopplærings kurs (AMO-kurs) tatt lappen blant annet for lastebil, lastebil med henger og tatt kurs i yrkessjåførkompetanse.

– På denne måten er jeg garantert jobb. Jeg er i dag i fullt arbeid og er veldig fornøyd med at Vidar lot meg begynne, sier Skotnes.

Vidar Bendiksen på sin side har fått en dyktig ansatt.

– Du ble en ressurs for oss. Vi har hatt flere kandidater hos oss, den første for en del år tilbake. Rolf er nummer to og i tillegg har også en annen person fått fast jobb hos oss. Dette fungerer helt strålende rett og slett. De fleste bransjer jobber med utgangspunkt i pris og hvor raskt du kan være ferdig med jobben. Når du har Nav med deg så har du tid du la noen få prøve seg i yrket, sier Bendiksen.

Velger å være åpen

Karl Olav Olsvik er svært takknemlig over å ha funnet seg en jobb han trives i. Tidligere hadde han utfordringer med å stå opp og gå på arbeid, rett og slett fordi han mistrivdes. Nå har hverdagen blitt en helt annen.

– Det jeg har opplevd selv er at det er viktig med åpenhet. Det hjelper meg over dørstokken når jeg forteller hvordan jeg har det. Da blir det sikkert også enklere for hans del, sier Olsvik og henvender seg til sjefen Tor-Ivar Ødegaard.

Dette er en oppfatning som også Rolf Helge Skotnes deler.

– Det er viktig å bli sett. Dersom jeg sier at jeg har en dårlig dag, så blir dette tatt hensyn til. Jeg synes det er godt å kjenne at noen er avhengig av meg, det er en god følelse at noen trenger meg, sier Skotnes.

Mentorordning

Nav kan frikjøpe en ressurs i bedriften som kan fungere som mentor for personen som ønsker å komme tilbake i arbeidslivet, men som trenger ekstra støtte til dette i starten. Med et slikt frikjøp kan bedriften gi ekstra oppfølging.

– Mentorordningen fungerer veldig godt og da føler jeg at vi har tid til å sette personen inn i ting og gi førstehåndskompetanse i opplæringen, sier Bendiksen.

Nav har ingen konkrete tall på hvor mange som har fått seg jobb gjennom IPS på Sør-Helgeland de siste årene. Torgvær anslår at det er snakk om mellom 10 og 12 personer.

– Vi ønsker å komme mer ut til næringslivet og kommunene. Gi folk en sjanse, det er det dette handler om. For mange er jobb den beste medisinen, sier Inger Karijord.

Samarbeidet med Nav får ros fra lokalt næringsliv som har sikret seg god arbeidsressurs gjennom Navs IPS-ordning

Samarbeidet med Nav får ros fra lokalt næringsliv som har sikret seg god arbeidsressurs gjennom Navs IPS-ordning. Fra v: Tor-Ivar Ødegaard, Tor Torgvær, Thomas Sund, Karl Olav Olsvik, Rolf Helge Skotnes, Inger Karijord, Jannike Søraunet, Vidar Bendiksen. Foto Hildegunn Nielsen Hanssen

 

Personvern og informasjonskapsler

På denne siden bruker vi informasjonskapsler (cookies) og andre teknologier for å tilby deg så hyggelig brukeropplevelse som mulig. Du kan lese mer om dette under våre personvernvilkår. Ved å klikke på haken, samtykker du i bruken av slike teknologier.

Lukk video